ХИВ, СПИН

HIV & AIDS

Основни моменти в истприята на ХИВ

  • Края на XIX век – предаване на ХИВ от шимпанзета на хора в югоизточен Камерун, вероятно в резултат на ловуването на шимпанзета, носители на СИВ , близък родственик на ХИВ.
  • 20-те години на XX век – Начало на епидемията на територията на сегашната Демократична република Конго
  • 1959 – Най-старата известна ХИВ-позитивна човешка кръвна проба (Киншаса, ДРК)
  • 1981 – Първи случай на смърт, в следствие на свързани със СПИН причини в Северна Америка
  • 1982 – Първо използване на термина СПИН
  • 1983 – Изолиране и идентифициране на вируса в Института Пастьор (Франция) от Франсоаз Бар-Синуси и Люк Монтание. ХИВ е обявен за пандемия от СЗО

 

Лентивируси ХИВ-1 и ХИВ-2

СПИН се причинява от два вида лентивируси: ХИВ-1 и ХИВ-2.

ХИВ-1
• Свързан със СИВ, открит при шимпанзетата
• 95% от всички инфекции в световен мащаб
• Четири отделни линии на произход


ХИВ-2
• Свързва се със СИВ, който се установява при Димни мангабеи (Cercocebus atys)
• 5% от инфекциите в световен мащаб
• Концентриран в Западна Африка
• По-слабо инфекциозен от ХИВ-1
• По-бавно развитие към СПИН, в сравнение с ХИВ-1


ХИВ продължава да представлява съществена глобална заплаха за общественото здраве, с честота 0.8% сред възрастното население в световен мащаб. От началото на епидемията, 74.9 милиона души са инфектирани с ХИВ, 32.0 милиона души са загинали от заболявания, свързани със СПИН.


Рискът от предаване на ХИВ варира значително според типа експозиция. Определени субпопулации са изложени на по-висок риск от ХИВ инфекция. Относителният глобален риск от заразяване с ХИВ, в сравнение с този при общата популация е както следва: мъже, които правят секс с мъже – 28 пъти по-висок, лица, които си инжектират наркотици – 22 пъти по-висок, проституиращи жени и транс-сексуални жени – 13 пъти по-висок.


ХИВ инвазира човешките CD4+ клетки и използва редица представени в човешки организъм ензмими, особено в прицелните клетки, за да се възпроизвежда.


Нелекуваната ХИВ инфекция се характеризира с постепенно намаляване на броя на CD4+ клетките и прогресия към СПИН.  Инфекцията преминава през три основни фази – остра, хронична и СПИН.


Репликацията на ХИВ в човешките CD4+ клетки може да се предотврати чрез прилагане на антиретровирусна терапия. АРТ се препоръчва при всички хора, живеещи с ХИВ за лечение на ХИВ инфекцията. Режимите на АРТ включват комбинация от лекарствени средства срещу ХИВ. АРТ не може да излекува ХИВ, но помага на хората, живеещи с ХИВ да живеят по-дълго и в по-добро здраве. АРТ трайно супресира плазмената ХИВ РНК, възстановява и запазва имунологичните функции, намалява трансмисивния риск, предотвратява прогресирането до СПИН, понижава риска от съпътстващи заболявания и удължава продължителността и качеството на живота.


В сравнение с общата популация, съпътстващите заболявания са по-чести и се появяват по-рано при хората, живеещи с ХИВ. Те се свързват с рискове, обусловени от начина на живот, остаряването, хроничното възпаление/активиране на имунната система и дългосрочната токсичност на някои АРТ режими. Съпътстващите заболявания влияят на комплексното менажиране на заболяването.


При хората, живеещи с ХИВ, лекуващи се с АРТ и с неоткриваем вирусен товар, рискът от предаване на ХИВ е пренебрежим.

 

СПИН - Синдром на придобита имунна недостатъчност

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира. В България с ХИВ живеят 4 хиляди души, 3 хиляди от тях не знаят това. Половината от инфектираните у нас са под 30 години.

        Какво трябва да се знае за СПИН?
СПИН е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда клетъчния имунитет и се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. То се предизвиква от вирус, наречен ХИВ.
        Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН. Много са носителите на вируса, които години наред не заболяват (възможно е и никога да не заболеят). Но през това време, неподозирайки нищо, те разпространяват вируса, като го предават на други.
        СПИН сам по себе си не убива. Но когато защитните сили на организма са унищожени, дори най-безобидния грип може да е смъртоносен.

Кой се заразява?
        Всеки може да се зарази!
        СПИН не подбира жертвите си и няма особени предпочитания! Не се заблуждавайте, че това е болест на хомосексуалистите и наркоманите! Вирусът не подбира хората по възраст, пол, цвят, сексуална ориентация, икономическо и социално положение.

Как се предава?

        HIV е изолиран от различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията е доказана само по три пътя:
        - при полов контакт в 80% (хомосексуален или хетеросексуален);

       - при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли от болните наркомани;
        - от болната майка на новороденото в 50-60% (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата).

Как не можеш да се заразиш?
        - Чрез ръкуване, прегръдка или целувка
        - Чрез кашлица и хрема
        - При използване на обществен телефон
        - При посещение в болница
        - От обща храна, прибори за хранене и чаши
        - При използване на обществени чешми
        - При използване на бани и тоалетни
        - При използване на обществени плувни басейни
        - При ухапване от комар или други насекоми
        - При работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора

Какви са симптомите на ХИВ?
        От 1993 година ХИВ-инфекцията е разделена на 3 стадия:
        1. Стадий А – нарича се още безсимптомна фаза. Две (2) до шест (6) седмици от заразяването голяма част от инфектираните може да имат повишена температура, кашлица, болки в гърлото, мускулите и ставите, диария и обрив, които преминават бързо. Следва период, който може да продължи с години и заразения да няма никакви оплаквания през това време.
        2. Стадий В – характеризира се със симптоми, причинени от отслабване на защитната система на човека - недобро зравословно състояние с температура, нощно изпотяване, загуба на тегло, диария. Те продължават повече от един месец и нямат никакво обяснение. Освен това се развиват и различни инфекциозни заболявания (гъбични заболявания на устната кухина и на гърлото или вирусни заболявания).
        3. Стадий С – представлява последния стадий на ХИВ-инфекцията или СПИН в истинския стадий на своето развитие. Причинява се от пълното изчерпване на защитните сили на човека, вседствие на което той започва да боледува тежко от различни заболявания - гъбични и вирусни инфекции, специфични белодробни възпаления, различни форми на туберкулоза, паразитни болести, диария, ракови заболявания на различни органи, мозъчни тумори и други. В повечето случаи болните от СПИН завършват фатално в пълно изтощение.

Винаги ли ХИВ-инфекцията е фатална?Не е задължително. Без лечение ХИВ-инфекцията почти винаги води до СПИН, което почти неминуемо довежда до смърт. Днес обаче съществуват методи на лечение, които забавят развитието на ХИВ-инфекцията и позволяват хора, инфектирани с вируса, да живеят здрави и продуктивни в продължение на много години.

   Как да разбера дали съм носител на ХИВ?

        Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени, е да си направите тест за ХИВ, който в България се извършва в кабинетите за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), които се намират най-често в Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Как да се защитя?
Профилактиката включва:
        - Използване на ПРЕЗЕРВАТИВ при всички полови контакти;
        - Контрол за заразеност от HIV-инфекция на всички кръвни продукти, органи за присаждане, дарена сперма за оплождане и майчина мляко;
        - Контрол за използването на индивидуални спринцовки и игли и ефикасна дезинфекция на всички инструменти, които могат да бъдат преносители на вируса;
        - Обучение на порастващите по проблемите на сексуалното общуване.

Отнасяйте се отговорно към себе си и околните. Не рискувайте живота си заради бърз, мимолетен секс! Ползвайте презервативите, недейте просто да си ги носите в джоба!